Skoči na glavno vsebino

POKLON KULTURI

Mesec februar je mesec kulture. Ob slovenskem kulturnem prazniku smo pripravili posnetek, v katerem so zazvenele misli o kulturi, umetnosti, glasbi, poeziji … Izvedeli pa smo tudi nekaj zanimivosti o Francetu Prešernu.

Njemu v čast je nastala razstava na šolskem hodniku, ki pa je letos postala bogatejša z repliko ljubljanskega Prešernovega spomenika, ki nam jo je podaril g. Zmago Urisk, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Repliko je izdelal g. Károly Szekeres, umetnik keramičarstva, takrat zaposlen v Herendski manufakturi porcelana na Madžarskem. Kip je iz porcelana – iz kombinacije različnih materialov, osnova pa je bela glina – kaolin.

Ta mesec smo se družili tudi ob pesmi, saj se je 15. februarja odvilo šolsko tekmovanje iz deklamiranja v slovenskem jeziku, katerega se je udeležilo 62 učencev od 1. do 9. razreda. Izzvenele so pesmi slovenskih pesnic Neže Maurer, Svetlane Makarovič, Bine Štampe Žmavc, Anje Štefan, Andreje Borin in Jelene Isak Kres. V vsakem razredu smo izbrali zmagovalca, ki je v zahvalo prejel knjižno darilo.

Vsem deklamatorjem še enkrat čestitamo!

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost