Skoči na glavno vsebino

Poslanica otrokom sveta ob 2. aprilu 2020 Üzenet a világ gyermekeinek 2020. április 2-án

Poslanica otrokom sveta ob 2. aprilu 2020

Üzenet a világ gyermekeinek 2020. április 2-án

 

 POZIV VSEM: Praznovanje 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke – na spletu!
Delite ideje za dobre knjige s svojimi prijatelji. V teh dneh smo še posebej lačni besed.

MEGHÍVÁS MINDENKINEK: Április 2-a,  – Gyermekkönyvek nemzetközi napja – a  világhálón!

Osszátok meg a jó könyvek olvasási ötleteiteket a barátaitokkal. Napjainkban különösen éhezzük a szép szavakat.

Slovenska sekcija IBBY je »sponzor« 2. aprila 2020, kar pomeni, da z našim gradivom in spodbudami praznujejo mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu. Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič, vse gradivo je oblikovala Melita Rak.

Az IBBY szlovén részlege támogatója a Gyermekkönyvek nemzetközi napjának. Ez azt jelenti, hogy 2020. április 2-án, az  olvasókat anyagaikkal támogatva ösztönzik a Gyermekkönyvek világnapjának megünneplésére világszerte.   Az üzenetet  »Lakota po besedah«  címmel Peter Svetina író írta, a plakátot és a meghívó-kockát Damijan Stepančič illusztrátor készítette. Az összes anyagot Melita Rak formálta.

Pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič sta naša vrhunska ustvarjalca, spoštovana med strokovno publiko in zelo priljubljena med mladimi in odraslimi bralci. Oba sta tudi nominiranca za Andersenovo nagrado 2020.

Damijan Stepancic mala Damijan Stepančič

P. Svetina mala Peter Svetina

Peter Svetina író és Damjan Stepančič ilusztrátor a mi végső alkotónk közé tartóznak. Tiszteletben tartják mindketőt a szakmai közönség körében, kedveltek az ifjak és felnőtek olvasóknál. Mindketen az Andersen díj 2020 jelölte.

LAKOTA PO BESEDAH

V moji deželi konec aprila ali začetek maja ozelenijo grmi, ki jih kmalu nato naselijo zapredki metuljev. Kot vata ali kot sladkorna pena zgledajo, ličinke pa požirajo list za listom, dokler grmi niso videti popolnoma opustošeni. Ko se metulji razvijejo, odletijo, grmički pa kljub temu niso uničeni. Ob letu ponovno ozelenijo, spet in spet.

To je podoba pisateljice, podoba pesnika. Zgodbe in pesmi ju izjejo, izčrpajo ju, in ko so napisane, odletijo, odidejo v knjige, odidejo med poslušalce. To se ponavlja.

In kaj se zgodi s pesmimi in zgodbami?

Poznam fanta, ki so mu operirali oči. Dva tedna po operaciji je moral ležati le na desnem boku, potem še mesec dni ni smel brati, ničesar. Ko je po mesecu in pol prijel v roko knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z žlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel.  In poznam dekle, ki je zdaj učiteljica. Pravi: Otroci, ki jim starši niso brali knjig, so siromašni.

Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.
Kadar je človek lačen in žejen, se mu stisne želodec, osušijo se mu usta. Išče, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico riža, koruze, kakšno ribo ali banano. Bolj ko je lačen, bolj se mu oži pogled, ne vidi več drugega kot par grižljajev, ki bi ga nasitili.

Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili.
To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.

Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?
Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami. Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost