Skoči na glavno vsebino

KAKO DELUJE? / HOGYAN MŰKÖDIK?

TEHNIŠKI DAN / TECHNIKAI NAP
KAKO DELUJE? / HOGYAN MŰKÖDIK?
DVOJEZIČNA SREDNJA ŠOLA LENDAVA – KÉTNYELVŰ KÖZÉPISKOLA, LENDVA

Odgovorni učitelj: Ladislav Solarič

Predstavitev šole – A képzési programok bemutatása

(Poročevalka: Iva Bojnec)

10. februarja 2016 smo se učenci 9. razreda odpravili skupaj z učenci DOŠ Genterovci na tehniški dan. Ogledali smo si Dvojezično srednjo šolo v Lendavi in njihove programe izobraževanja. Preko dveh kratkih filmov so nam predstavili šolo. Tehniški dan je potekal v štirih delavnicah, kjer smo se seznanili s posameznimi temami s področja mehatronike, strojništva, kemije in fizike.

DSC_0744

DSC_0738

Mehatronika in robotika – Mehatronika és robotika

(Poročevalca: Biro Karel, Zupančič Simon)

Dijaki so nam predstavili področje mehatronike in robotike. Razložili so nam, kaj je razlika med pnevmatiko in hidravliko. Predstavili so nam pnevmatsko napravo za ločevanje plastičnih in kovinskih pokrovov. Pokazali so nam tudi kako delujejo roboti, ki sledijo črni črti. Dobili smo tudi razlago, kako deluje giroskop, da ohrani robota v »pokončni legi«. Pripravili so nam tudi nalogo. Sestaviti smo morali enega robota po načrtu. Druga skupina pa je sestavila pnevmatsko napravo.

DSC_0757

DSC_0749

CNC modeliranje strojnih elementov – A gépelemek CNC modellezése

(Poročevalca: Luka Laci, Doris Horvat)

V delavnici CNC modeliranje strojnih elementov smo v programu Solids Works 2015 načrtovali strojni del. Profesor nas je vodil skozi program in nam predstavil osnovne funkcije. Izdelali smo izdelek z osnovnim znanjem in ga na koncu izbrisali. Bilo nam je zelo všeč. Lahko bi se še udeležili takšnih delavnic, saj smo res uživali v delu. Dijaki, ki so pomagali, če nismo uspeli slediti razlagi, so bili zelo potrpežljivi in prijazni.

DSC_0784

Mavrična kemija – Szivárvány vegyészet

(Poročevalki: Alanis Ranfl, Eva Herman)

Tretja delavnica je bila mavrična kemija. Dijaki so nam prikazali različne zanimive poskuse. Pri prvem poskusu so nam dokazali, da lahko tudi brez ognja pride do gorenja.

DSC_0796      DSC_0793

FIZIKA – Vernier gibanje – Természetismereti kísérletek

(Poročevalca: Anna Toplak in Tadej Horvat)

V fizikalni delavnici so nam dijaki prikazali gibanje po klancu in razložili vse tri Newtonove zakone. Po ogledani predstavitvi (v kateri smo tudi sami sodelovali), smo skupaj izpolnili učne liste, ki so nam jih pripravili dijaki. Po končanih nalogah smo se tudi malo »poigrali« z ultrazvočnim čutilnikom; morali smo s pomočjo lesene table v računalniško narejen graf vrisati podatke, ki so bili že vnaprej označeni. Delavnica nam je bila zelo všeč.

DSC_0840

Več fotografij si lahko ogledate na povezavi: https://picasaweb.google.com/117883115329913356976/2016_02_10RobotikaInMahatronikaDobrInGentDobrovnik#

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost