Skoči na glavno vsebino

POTUJOČA RAZSTAVA POKLICEV – VÁNDORKIÁLLÍTÁS A SZAKMÁKRÓL

Od ponedeljka 5. 10., do petka, 9. 10. 2020 je bila na šolskem hodniku postavljena “Potujoča razstava poklicev”, ki jo je za namene kariernega odločanja pripravila Gospodarska zbornica Slovenije. Moto Potujoče razstave je »Grem se učit kar hočem bit«. Z razstavo želimo mlade spodbuditi, da spoznajo čim več poklicev, da se bodo lažje odločili za nadaljnje šolanje po svojih željah in potencialih.

V sredo smo imeli učenci 7., 8. in 9. razreda še kratko predavanje (po razredih):

  • Najprej smo si ogledali film VAJA DELA MOJSTRA – Vajen’c bo mojster, mojster bo kralj (https://www.youtube.com/watch?v=QBmaigfumRA).
  • Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije so nam povedali, da je vajeništvo del sistema srednjega poklicnega izobraževanje – SPI (3-letni programi), pri čemer se minimalno 50 % izobraževalnega programa izvede kot praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu in da so CILJI VAJENIŠTVA: boljša usposobljenost glede na potrebe gospodarstva, lažji prehod izobraževanje – delo: zgodnejša poklicna socializacija ter zgodnejše zaposlovanje mladih in bolj usklajena ponudba in povpraševanje po kadrih.
  • Svojo pot izobraževanja in poklicno pot ter direktor podjetja OCEAN ORCHIDS nam je predstavil direktor, Roman Ferenčak.

Več informacij o določenem poklicu bomo dobili, bolj bomo poklice poznali, lažje bomo pravilno izbrali tistega, ki ga bomo z veseljem opravljali.

Oglejte si še video spot raperja Rok Terkaja, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj: ZNANJE JE LAJF, ki je nastal v okviru projekta Potujoča razstava poklicev prihodnosti (GZS)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost