Skoči na glavno vsebino

KULTURA SEM JAZ, SI TI, SMO MI VSI

Kultura je naša dediščina, spremlja nas na vsakem koraku, je del našega vsakdana. Kultura je nekaj, kar je med mano in tabo, med nami. In prav v tem duhu je minil 7. februar, dan, ko smo počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Ta dan je bil ustvarjalen in nekoliko drugačen, saj nas je »obiskal« Prešeren v preobleki devetošolca Vita. Skozi celoten kulturni dan smo spoznavali življenje in delo slovenskega poeta. Učenci so prebirali in zapisali njegove pesmi v drugih jezikih, spoznavali takratno kulinariko in nas posladkali s Prešernovimi figovimi kroglicami, naučili se pesem »O, Vrba« in nam jo zapeli. Nastalo je nekaj zanimivih in ustvarjalnih portretov izpod rok učencev tretje triade. Nekaj učencev z učiteljem pa se je vrnilo v Prešernov čas in prikazali so nam takratno meščansko življenje. 

Ob vsem tem pa smo prisluhnili pesmim, ki so izzvenele na šolskem tekmovanju iz deklamiranja. Najboljši deklamatorji so si zasluženo prislužili knjižno nagrado. Iskrene čestitke vsem!   

Ob koncu kulturnega dneva smo se vsi zbrali na skupni predstavitvi v telovadnici, kjer smo z navdušenjem prikazali, kaj novega, zanimivega smo se naučili, izvedeli.

Zvečer pa smo v vaško-gasilskem domu v Strehovcih s pesmijo in izbrano besedo skupaj z občino Dobrovnik in KS Strehovci obeležili slovenski kulturni praznik.

Dan smo zaključili z mislijo, da vsi mi živimo s kulturo in ona živi v nas.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost