Skoči na glavno vsebino

32. ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT »MOJA POKLICNA PRIHODNOST«

Že tretje leto po vrsti je tema šolskega otroškega parlamenta »Moja poklica prihodnost«. V šolskem letu 2021/22 smo izvedli naslednje dejavnosti:

  • 15. decembra – OBISK DVEH OBRTNIH PODJETIJ
  • 22. decembra – DAN ODPRTIH VRAT NA DSŠ LENDAVA
  • 11. in 12. februarja – INFORMATIVNA DNEVA NA SREDNJIH ŠOLAH ZA 9. RAZRED
  • 17. februarja – Učenci 5. razreda so na tehniškem dnevu izdelali gugalnico – preizkusili so se kot MIZARJI
  • 24. februarja – učenci 8. in 9. razreda so na tehniškem dnevu izdelali OPOZORILNE TABLE
  • 25. februarja – PREDSTAVITEV SREDNJE ŠOLE ZA 9. razred
  • 11. marca – četrtošolci so se na tehniškem dnevu preizkusili kot »mali ELEKTRIČARJI«
  • ostali učenci pa so tekom šolskega leta predstavili poklice pri pouku slovenščine, madžarščine, nemščine, angleščine in družboslovju, kjer so učitelji v učno snov vnesli bolj PODROBNE INFORMACIJE O POKLICIH

24. februarja smo izvedli tehniški dan, ki je bil naš glavni projekt. Letos smo temo obravnavali praktično in nadaljevali ter zaključili delo prejšnjega leta. Želeli smo nekaj koristnega in trajnostnega narediti za našo okolico in domači kraj. Tako se je lani porodila ideja, da bi izdelali opozorilne table ob Bukovniškem jezeru zaradi nepravilnega odlaganja odpadkov. Cilj je bil, da učenci spoznajo celoten postopek od ideje do realizacije.

Tekom projekta so se učenci preizkusili v naslednjih poklicih: okoljevarstvenik, risar – karikaturist, pisatelj – pisec reklamnih besedil, učitelj, IT strokovnjak, grafični oblikovalec, mizar, tiskar, uslužbenec v javni upravi, komunalni delavec.

Opozorilne table smo v sodelovanju z Zavodom za turizem tudi realizirali, saj smo osebno zaprosili za denarno pomoč. Zavod je z veseljem in zanosom podprl našo akcijo. Prav tako nas je podprla tudi Občina Dobrovnik. Tako smo lahko brez težav dali slike in napise natisniti na table ter jih primerno pripravili za postavitev. Za to smo v imenu šole in krajanov zelo hvaležni.

Ker je izdelava opozorilnih tabel bolj zahtevno delo, smo na tehniškem dnevu sodelovali samo učenci 8. in 9. razreda. Najprej nam je učitelj tehnike nazorno razložil postopek in skiciral shemo. Nato pa se je začelo delo: izrisovanje, rezanje, brušenje, sestavljanje, lepljenje, barvanje. Ugotovili smo, da se vsaka majhna napaka vidi na končnem izdelku. Zato smo morali zelo natančno delati. A na koncu, nam je le uspelo, saj smo drug drugemu pomagali Na naše delo smo zelo ponosni.

Izdelali smo 16 opozorilnih tabel. Najslajši del nam je še ostal, in sicer postavitev opozorilnih tabel okoli Bukovniškega jezera, kar pa bomo izvedli 22. aprila, na dan Zemlje. A pred tem želimo še pobrati odpadke in očistiti jezerski okoliš.

Naše delo sta učenca Teo Nagy in Eva Ježovnik 21. marca predstavila na Medšolskem otroškem parlamentu, ki je letos potekal na OŠ Odranci.

Z našim projektom želimo  preprečiti odlaganje odpadkov v naravi in da bi se ljudje več gibali v njej, ne pa jo uničevali. Mi, na dobrovniški šoli, verjamemo v trajnostni razvoj, zato se lotevamo takih in podobnih projektov. Upamo, da smo s tem našim projektom vsaj malo pripomogli k ozaveščanju o pomenu okoljevarstvenega ravnanja domačinov in turistov.

Člani in mentorja Otroškega parlamenta, DOŠ Dobrovnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost