Skoči na glavno vsebino

Zaključek bralne značke

 

Tokratni zaključek bralne značke, ki je bil 23 aprila 2018, je bil v znamenju drugačnosti.

Naša gostja, Blanka Škafar iz Odrancev, se je z veseljem odzvala našemu povabilu. Dekle, ki s slepoto živi že od rojstva, je s svojo samostojnostjo, pozitivno samopodobo in pridnostjo vzbudila pri učencih spoštovanje. Mnoga vprašanja, ki so bila zanimiva, so dala vedeti, da učence zanima, kako se slep človek sooča z vsakdanjimi problemi in kako jih premaguje. Blanka je na njihova vprašanja odgovarjala sproščeno in odkrito.

Veliko zanimanja je požel tudi pes vodnik po imenu Baddy. Marsikatera uganka o psih vodnikih je bila ta dan rešena, še posebej, kako sta se spoznala s psom, ki ji je v veliko oporo in pomoč.

Da lahko slepi tudi tekoče bere, je dokazala z branjem odlomkov iz Andersenovih pravljic. Učenci so tako spoznali braillovo pisavo. Vendar Blanka bere tudi romane, ki jih ima zvezane v več snopičih oziroma zvezkih. Prav tako dela z računalnikom in telefonira z mobilnim telefonom, kar so lahko učenci videli in slišali.

Ta ena šolska ura je v marsikaterem učencu razblinila kakšno uganko o slepih in jih obogatila z novo izkušnjo o drugačnosti.

Po slovesu gostje in njenega psa vodnika, so si učenci 1. triade ogledali še risanko Grdi raček. Vsi bralci bralne značke, ki jih je bilo letos 62, so prejeli zaslužena priznanja bralne značke.

 

Mentorica bralne značke Agata Horvat

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost